Geluidsoverlast piano
Pianospelen zonder geluidsoverlast
Geluidsoverlast van piano? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Jij wilt heerlijk op je piano kunnen spelen zonder dat je buren daar last van hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je het geluid, dat je piano produceert, in de hand kunt houden.
We zullen je in deze blog enkele tips en trucs vertellen waarmee jij je buren te vriend kunt houden en toch piano kunt blijven spelen.
Hoe verplaatst het geluid van je piano zich?
Je piano kan op verschillende manieren geluidsoverlast veroorzaken voor je buren. Het geluid van je piano kan door middel van geluidstrillingen via de muren of via de vloer in aangrenzende ruimtes gehoord worden.
Je piano staat met zijn wieltjes of poten op de grond. De geluidstrillingen gaan direct via de vloer naar je buren. Maar ook via de zangbodem komen veel trillingen. Daar is de bodem juist voor.
De zangbodem van je piano bevindt zich aan de achterzijde. De houten plaat vibreert tijdens het pianospelen en versterkt op deze manier de klanken die de snaren in de piano maken. Maar, zoals in de meeste woningen, staat de piano met de zangbodem tegen of heel dicht bij de muur.
Je buren kunnen hier flink last van hebben. Ook boven en onderburen horen je pianospel via de trillingen die zich door de wand verplaatsen.
Geluidsoverlast via de poten van je piano voorkomen
De geluidstrillingen die via de poten/wieltjes van je piano worden doorgegeven, kunnen worden vermindert door het gebruik van teflon onderzetters onder de wieltjes.
Deze teflon onderzetters bieden je nog een aantal voordelen. Je beschermt meteen je vloer tegen beschadigingen en je kunt de piano makkelijker verplaatsen. Handig voor de huisvrouw zogezegd. Daarnaast zorgt de rubberen binnenkant van de schotels dat kleine oneffenheden in de vloer worden gecompenseerd. Je piano staat dus veel stabieler. En de trillingen zullen niet langer via de vloer doorgegeven worden.
Mocht je al een zwevende vloer hebben dan zal het meeste geluid zich via de wanden naar je buren verplaatsen.
Geluidsoverlast van de piano via de wand verminderen
Geluidsoverlast via de wanden is moeilijker te voorkomen maar is wel te verminderen. Als de piano nu strak tegen de muur aan staat helpt het al om hem er een stuk vanaf te halen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen, indien mogelijk, om de piano te verplaatsen naar een buitenmuur.
Daarnaast zijn er geluidsabsorberende platen die je achter de piano kunt plaatsen zodat de geluidstrillingen niet direct de muur in gaan.
Piano zachter laten klinken
Als je een digitale piano hebt zet je eenvoudig je koptelefoon op, en niemand hoort je pianospel meer. Maar ook een akoestische piano kan je zachter laten klinken. Veel piano’s zijn uitgerust met een studiepedaal. Wanneer dit pedaal gebruikt wordt zal een strook vilt tussen de hamers en snaren het geluid extreem dempen.
Heeft jouw piano geen studiepedaal? Vaak is het mogelijk deze later in te bouwen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.
Geluidsoverlast van de piano voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Jij wilt het liefst op je piano oefenen wanneer het jou uitkomt. Als je zorgt voor goede geluidsdemping door teflon onderzetters en een geluiddempende plaat achter je piano dan zullen je buren al veel minder geluidsoverlast ervaren. Hoewel helemaal wegnemen niet mogelijk is.
Gebruik je daarbij ook nog het studiepedaal dan beperk je het geluid enorm. Woon je in een heel gehorige woning dan kan je altijd nog afspraken maken met je buren over de tijden. Zo kan jij op de afgesproken tijden helemaal ongestoord oefenen.
Wil je meer weten over teflon onderzetters of het plaatsen van een studiepedaal? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag.