Witte toetsen vernieuwen

Witte toetsen vernieuwen

Zijn de voorheen witte toetsen van jouw piano ook zo vergeeld? Je ergert je groen en geel, hebt alles al geprobeerd maar niets werkt. Of zijn er zoveel stukjes afgebroken dat het haast onmogelijk is om te spelen? Het is mogelijk je klavier weer als nieuw te krijgen. Wil je weten hoe?

Er passeren huis, tuin en keukenmiddeltjes de revue zoals tandpasta en citroensap. Je krijgt er veel ongelijkmatigheden van en niet alle soort kunststof laten zich er mee behandelen. Na een paar uur sukkelen wordt de poging gestaakt met meestal een averechts effect.

Oud eraf en nieuw erop! Daarna is je klavier werkelijk als nieuw en het is écht niet duur. Dat is echt de manier.

Hoe je toetsen verkleuren hangt af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Heb je een klavier waar ivoor op zit? Daar zijn strenge regels voor en dat mag niet meer verhandeld worden.

Er zijn wel genoeg pianotechnici die van een oude piano het ivoren klavier verwijderen, dat doe ik zelf ook. Als er dan eens ergens een plaatje ontbreekt valt er weer een nieuwe plaatje op te plakken.

Ivoren toetsen

Omdat ivoor een natuurproduct is en in heel veel kwaliteit gradaties is geleverd, zal het nooit gelijkmatig verkleuren. Ivoor valt te vergelijken met de jaarringen van een boom. Ivoor van de betere kwaliteit zal minder verkleuren dan die van de mindere.

Met peroxide en ultraviolet verlichting valt er best wat verbetering te behalen. Dat is wel een behoorlijk langzaam en omslachtig proces en het resultaat is niet altijd even geweldig.

Kunststof toetsbeleg

Dan zijn er ook nog allerlei kunststoffen. Sommigen hebben zulke diepe poriën dat het toplaagje eraf schuren geen verbetering oplevert. Ook polijsten helpt niet. Er zit dan maar één ding op. Je raadt het al… oud eraf en nieuw erop.

Eenvoudige vernieuwing

Het moderne kunststoffen klavier is qua aanschaf niet zo heel prijzig. De montage hangt een beetje af van hoe gemakkelijk het oude beleg te  verwijderen is en of de lijmresten er gemakkelijk af gaan. Als de breedte van het beleg goed past op het hout van de toets hoeft er niet te veel aangepast te worden en zit het klavier er op één dag op. Veel technici kunnen hier een vast prijs voor aanbieden. Wij in ieder geval wel.

Interesse om je klavier te laten verwisselen? Neem dan contact op en ontvang een passende aanbieding.

Ja! Ik wil een nieuw klavier

Over de schrijver
Reactie plaatsen