Over Herrmansch Pianotechnieken

Herrmansch Pianotechnieken

Uw piano in vertrouwde handen

Aschwin Herrmansch

Wie is Herrmansch?

Mijn naam is Aschwin Herrmansch. Ik ben eigenaar en oprichter van Herrmansch Pianotechnieken.

In de pianowereld zou je verwachten dat een pianobedrijf via familie over gaat. Dat is in een aantal gevallen zo, maar niet in mijn geval. Ik heb de opleiding pianotechnicus gevolgd, nog een jaartje in loondienst gewerkt en vervolgens als zelfstandig pianostemmer begonnen.


Als kind uit een traditioneel arbeidersgezin uit de jaren ‘70 wist ik al op mijn vierde wat ik wilde worden. Mijn vader was mijn voorbeeld, en die was timmerman. Dus ik zou timmerman worden. Hoewel ik niet uit een gezin kwam waar muziek werd gemaakt kwam ik toch in aanraking met het elektronisch orgel, erg populair in de jaren ’70. Ik had er veel plezier in en al snel bleek ik een beetje talent te bezitten. Een echte hoogvlieger was ik niet, maar ik kon wel wat.

In mijn tienerjaren ontwikkelde ik mijzelf op muzikaal gebied in rap tempo en behaalde al mijn diploma’s op de muziekschool voor de instrumenten orgel en accordeon. Mijn toenmalige muziekdocent, een zeer toegewijde man, zag een musicus in mij en stelde mij voor naar het conservatorium te gaan. Helaas kreeg ik mijzelf niet zo ver om daadwerkelijk het beoogde “C” niveau te halen op de technische school, leed ik aan minderwaardigheidsgevoelens en verloor mijn doel uit het oog. Met als resultaat dat ik stopte met muzieklessen.

 

Het was begin jaren ’90, was net twintig geworden, had een leuk vriendinnetje, was aan het werk als zeilmaker en had kennis gemaakt met de piano. Ik studeerde bovendien keihard voor mijn pianolessen en het conservatorium werd op nieuw weer een streven. Totdat ik in mijn enthousiasme een piano aan mezelf cadeau deed.

Nu kan ik er hartelijk om lachen, maar toen ik van al “ons spaargeld” een spiksplinternieuwe piano had gekocht schoot dat in het verkeerde keelgat van mijn vriendinnetje en ze maakte het uit. Erg vervelend, maar ik had wel een piano. En ik wist wat ik wilde. Ik wilde pianostemmer worden. Op dat moment kwam ik voor de belangrijkste keus in mijn leven te staan. Ik koos ervoor ontslag te nemen, mijn auto te verkopen en van dat geld een opleiding te volgen. Ik had eindelijk weer een doel in mijn leven, en gelukkig met alle steun van iedereen kon ik de opleiding pianotechniek gaan volgen. Dat wilde ik echt heel graag.

Aschwin Herrmansch pianostemmer

Tijdens mijn opleiding merkte ik dat ik gretig was en alle kennis wat betreft de pianotechniek absorbeerde. Ik stelde 1001 vragen aan mijn stagebegeleider René Kutterschreutter. René, die mij tijdens mijn stage begeleidde, is een absolute topper en autoriteit in ons vakgebied. Ik heb werkelijk heel veel aan hem te danken en ik werk daarom nog steeds heel graag met hem samen in de concertservice.

 

Nadat ik als zelfstandig pianostemmer ging werken verzorgde ik voor verschillende winkels de service. Ik voelde mij prettig in deze rol. Ik had veel contact met mensen uit alle lagen van onze bevolking en dat gaf mij een andere, zelfs ruimere beleving van het leven. En samen met het feit dat ik een fantastische vrouw heb en een koningswens aan kinderen, maakt dat mij heel gelukkig.

De komst van de online mogelijkheden om piano’s te kopen en verkopen heeft veel stof doen opwaaien in pianoland. De ene naar de andere pianowinkel sloot de deuren en koste iedereen veel moeite het hoofd te bieden aan de nieuwe wereld. Zo ook in mijn kleine bedrijfje.

 

Door deze economische ontwikkeling veranderde ook mijn bemiddelende rol tussen pianowinkel en klant naar een adviserende rol waar veel meer expertise van mij werd verwacht. Ondertussen werd ik ook wel eens gevraagd om lezingen te geven in het muziekonderwijs en breng regelmatig advies uit aan diverse verzekeringsmaatschappijen. Ook heb ik een nauwe samenwerking met Wvs groep. Zij proberen mensen met een beperking, die aan de rand van onze arbeidsmarkt staan, toch in het normale bedrijfsleven te plaatsen. Daar werk ik aan mee en neem met plezier iemand onder mijn hoede en ik bied aan wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Ik vind het echt mooi om te zien hoe iemand zich dan in de loop van de tijd ontwikkelt. Niet alleen op de werkvloer maar vooral ook persoonlijk. Ik vind het een verrijking van mijn bedrijf.

Piano reviseren

Ondertussen groeide Herrmansch Pianotechnieken en daardoor breidde ik uit met een aantal freelance pianostemmers. Dit gaf mij zelf meer tijd om nieuwe dingen te ontwikkelen. Zo heeft mijn bedrijfje nu vijf specialistische afdelingen:

  • Pianostemmen
  • Transport
  • Reparatie en onderhoud
  • Revisie
  • Een eigen spuiterij


Bij Herrmansch wordt nu op basis van “fanatieke discipline” gewerkt.

Ondertussen is mijn vrouw Mariëlle ook een aantal uren in de week mee gaan werken in de planning. Het is een stiekeme wens om nog tot ver na mijn pensionering te kunnen blijven werken als pianotechnicus.

En het liefst als pianostemmer, want bij de mensen komen… dat vind ik het leukst.

Francine S. - Ervaring Herrmansch pianotechnieken

Zeer tevreden


Ik heb besloten om het verhuizen en het reviseren van mijn vleugel te laten uitvoeren door experts. Ik was erg onzeker. Tijdens ons eerste gesprek werd die onzekerheid gelukkig weggenomen. Het voortraject, afstemming en afhandeling zijn perfect uitgevoerd. Ik ben zeer tevreden. Echt een aanrader! 

Francine S.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?