Antieke piano

De charmes van een antieke piano

Antieke piano in je bezit? Daar heb je vast een speciale band mee. Vaak is een antieke piano een erfstuk waar een emotionele band mee is.

En een antieke piano heeft dan ook zo zijn charmes. De piano’s van vroeger zijn anders dan de moderne instrumenten, vol karakter en met een prachtig design.

Maar wat maakt antieke piano’s nu zo uniek?

Antieke piano’s uit de bloeitijd van de pianobouw

In de jaren 1910 tot 1950 was er een grote vraag naar goede piano’s. Vooral in Duitsland waren er honderden kleine en grotere pianofabrieken en ateliers die steeds betere instrumenten maakte om aan deze grote vraag te voldoen.

De piano’s werden in deze tijd grotendeels met de hand gebouwd, daarbij werden de mooiste houtsoorten gebruikt die toen nog volop beschikbaar waren.

En niet alleen akoestisch zijn het stuk voor stuk exemplaren met karakter. Ook het design is uniek. Denk maar aan de kaarsen standaards, prachtige houtsnijwerken en verfijnde afwerking. Het is een bijzonder meubelstuk in uw interieur.

Een antieke piano in een nieuw jasje

Afhankelijk van hoe intensief de piano in het verleden is gebruikt kan het goed zijn dat een instrument van die leeftijd aan revisie toe is. Gelukkig is het mogelijk om een antieke piano weer helemaal in ere te herstellen.

Er wordt bij piano revisie gebruik gemaakt van zoveel mogelijk originele materialen. Wij wisselen handwerk af met moderne technieken om je antieke piano weer in topconditie te krijgen.

Ook de buitenkant van de antieke piano kan helemaal opgefrist worden. Indien gewenst kan hij van een nieuwe laklaag voorzien worden. En wil je een voordeel van de moderne techniek graag terugzien in je antieke piano? Het ‘silent systeem’ kan vrijwel altijd worden ingebouwd in antieke piano’s.

Wat is een antieke piano waard?

Vaak heeft een antieke piano vooral emotionele waarde. Meestal geldt hier de regel hoe ouder hoe minder de kwaliteit en daarmee de waarde. Een piano van een topmerk gaat een mensenleven lang mee, als hij goed onderhouden wordt. Sommige moderne piano’s kunnen al na 10 jaar ouderdomskwalen krijgen.

Wat een antieke piano precies waard is, is dan ook moeilijk te zeggen. Wie weet ben jij in het bezit van een 150 jaar oude piano met historische waarde. En is deze ook nog compleet, vakkundig gerestaureerd dan kan je best een waardevolle piano in huis hebben.

Wil je weten hoeveel je antieke piano waard is, vraag dan een professionele taxateur ernaar te kijken. Er zijn veel factoren waarvan de waarde afhankelijk is.

Hoe lang kan een antieke piano meegaan?

De levensduur van je piano is van meerder factoren afhankelijk. Natuurlijk hangt het in de eerste plaats helemaal af van de kwaliteit van de piano. Hoe hoger de kwaliteit hoe langer je plezier zult hebben van je instrument. Goed onderhoud zal de levensduur van je piano zeker verlengen.

Staat je piano in een hoekje waar je nooit naar omkijkt, laat je hem niet stemmen en is de luchtvochtigheid veel te hoog of te laag? Dan zal je piano snel achteruit gaan.

Een piano van goede kwaliteit, die goed onderhouden wordt, kan zomaar 100 jaar meegaan.

Wil je een antieke piano aanschaffen?

Een antieke piano is een prachtige aanwinst in je interieur. Wil je er ook op spelen? Houdt er dan rekening mee dat sommige oude piano’s op een gegeven moment versleten zijn. Ze zijn niet meer op de juiste toonhoogte te stemmen en eigenlijk niets meer waard.

Al is waarde een subjectief begrip. Het is net hoe je naar het instrument kijkt. Zoek je een antieke piano om als uniek meubelstuk in je interieur te zetten dan stel je hele andere eisen dan wanneer je hem wilt kunnen bespelen.

Wil je graag iemand meenemen tijdens de aankoop, die jou precies kan vertellen wat de staat is van de antieke piano? Wij helpen je graag bij het beoordelen en technisch controleren van het instrument.

Over de schrijver
Reactie plaatsen