Piano poetsen

Piano poetsen met wax of boenwas, is dat wel slim?

 

Piano poetsen... Ik kan twee redenen bedenken waarom je zou gaan smeren. Namelijk kringen, ontstaan door vocht, of verkleuringen. 

 

Ik kan mij ook goed voorstellen dat wanneer je piano verkleurd is je verwacht het met wax of olie bij te kleuren. In de meeste gevallen lukt dat niet. 

Dat lukt niet omdat de lakken die gebruikt worden water afstotend zijn. Deze lakken zorgen ervoor dat er geen viezigheid in de poriën van het fineer kan trekken. Dus ook geen vocht.

 

Hoe ontstaat die verkleuring dan? 

De verkleuring die je ziet zit niet in het hout maar in de lak zelf. Vroeger hadden de lakken geen UV filterende eigenschappen. Door het ontbreken van deze UV filters heeft daglicht de vrije hand. 

 

Hoe zit dat dan met die vochtkringen? 

Het in de was zetten of poetsen met olie levert ook een probleem op bij de wat oudere gepolitoerde piano's. Politoer is, in tegenstelling tot de moderne chemische lakken, een natuurproduct. Deze ouderwetse manier van beschermen en kleuren van piano's heeft niet die krachtige eigenschap om poriën af te dichten. Hierdoor kan een glaasje water al een kring veroorzaken. 

 

Ga je bij dit soort piano's met olie of bijenwas aan de slag? Dan trekt dat heel diep het hout in. Mocht je daarna ooit besluiten de piano te laten spuiten, dan levert dat problemen op omdat op olie of was geen verf houdt. Uiteindelijk zal de laklaag minder hechting hebben. 

 

Huisvrouwen... houd je boenwas ver van de piano!

 

Ik poets niet maar wil wel advies

Over de schrijver
Reactie plaatsen