Verschil digitale of akoestische piano

Verschil digitale of akoestische piano

Het verschil tussen een digitale en akoestische piano

Wil je piano leren spelen dan vraag jij je misschien af welke piano je moet aanschaffen. En dan komt ook de vraag voorbij; wat is het verschil tussen een digitale piano en een akoestische piano. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?

Om jou te helpen bij deze keus zullen we in deze blog de verschillen uitleggen en hopelijk je keus makkelijker maken.

Wat is een akoestische piano?

Een akoestische piano kennen we allemaal als een prachtig, houten instrument. Een akoestische piano heeft geweldige volle en warme klanken die je meenemen in de muziek.

Wanneer je op een akoestische piano speelt sla je met de toetsen, via een mechaniek, de hamer tegen de lange snaren die zich in de klankkast bevinden. Door met gevoel de toetsen aan te slaan kan je echt diepte in je pianospel aanbrengen.

Met de pedalen kan je nog meer effect aan je muziekstuk meegeven.

Een akoestische piano is een waar pronkstuk in je interieur. En ook al is de aanschaf en het onderhoud duurder dan bij de digitale piano, een akoestische piano heeft een veel langere levensduur. Door de jaren heen krijgt het instrument een eigen karakter wat het nog fijner maakt om op te spelen.

Een akoestische piano kan, met goed onderhoud, zomaar een mensenleven lang mee gaan. En zelfs dan is er vaak nog revisie mogelijk waardoor dit prachtige instrument soms wel generaties lang in de familie kan blijven.

Wat is een digitale piano?

De moderne digitale piano doet heel hard zijn best om een echte piano na te bootsen en kan daar ook zeer goed in slagen. Regel is hier wel, hoe duurder het instrument, hoe natuurgetrouwer de klanken zullen klinken.

Een digitale piano laat de aangeslagen tonen horen via een versterker en speakers. Daarvoor zijn de klanken van een akoestische piano opgenomen en omgezet naar digitale informatie.

Maar zoals je zult begrijpen is niet alles digitaal na te bootsen. Bij een akoestische piano kan je veel dynamiek in je pianospel leggen door de toetsen harder of zachter aan te slaan. Bij een digitale piano is de aanslag duidelijk anders. Ook de pedalen geven niet hetzelfde effect als bij een akoestische piano.

Een digitale piano vergt weinig onderhoud, er komt geen pianostemmer aan te pas en de aanschaf is vaak goedkoper dan een akoestische piano. Maar in tegenstelling tot de akoestische versie gaat een digitale piano maar zo’n 10 jaar mee.

De voor- en nadelen op een rij

Elk instrument heeft zijn voor- en nadelen. Ga vooral eens naar een muziekwinkel en speel op zowel een akoestische als een digitale piano. Voel het verschil en luister naar de klanken. Wat spreekt jou het meeste aan?

De voordelen van een akoestische piano:

 • Unieke klanken die niet te evenaren zijn
 • Lange levensduur, 80 tot 120 jaar
 • Ook uitdagend voor gevorderden
 • Blijft zijn waarde houden

De nadelen van een akoestische piano

 • De aanschafprijs is hoger dan een digitale piano
 • Ze zijn zwaar en moeilijk te verhuizen
 • Regelmatig onderhoud is aan te raden

De voordelen van een digitale piano

 • Een digitale piano is vaak goedkoper in aanschaf
 • Ze wegen minder en zijn gemakkelijk te verplaatsen
 • Je kunt een digitale piano aansluiten op je computer
 • Bij geluidshinder ook met koptelefoon te gebruiken
 • Je kunt je pianospel digitaal opnemen

De nadelen van een digitale piano

 • Een digitale piano is niet waardevast
 • De levensduur is beduidend korter dan een akoestische piano
 • Geen uitdaging voor gevorderde pianisten
 • De klanken blijven kunstmatig gevormd, en dat hoor je

Hoe maak je de beste keus tussen een digitale- en akoestische piano?

Of je kiest voor een digitale- of akoestische piano is van meerdere factoren afhankelijk. Natuurlijk speelt je budget een rol en de ruimte die je beschikbaar hebt voor je piano. Maar ook wat jij van je instrument verwacht. Ben je al een meer gevorderde pianist dan zal de digitale piano al snel geen uitdaging meer voor je zijn, en dat is zonde.

Speel je alleen af en toe piano omdat je dat leuk vindt dan biedt een digitale piano je waarschijnlijk voldoende mogelijkheden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen