Conditie piano

Hoe houd je jouw piano in topconditie? 7 tips!

Een piano is een prachtig instrument waar je jaren lang plezier van kunt hebben. Mits je hem goed onderhoud. Een piano is gemaakt van hout, een natuurproduct dat zal reageren op temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid. Hierdoor verlopen de afstellingen en zal je piano vals gaan klinken. Door op je piano te spelen zullen verschillende onderdelen door de tijd heen verslijten.

Goed onderhoud houdt jouw piano in topconditie, zodat jij met plezier kunt blijven spelen. De volgende tips helpen je daarbij.

Tip 1: Laat regelmatig je piano stemmen

Het stemmen van je piano is een heel belangrijk punt als je hem in topconditie wilt houden. En vooral om dit regelmatig uit te laten voeren. De luchtvochtigheid heeft de meeste  invloed op je piano. En ook als je erop speelt kan de stemming verlopen.

Regelmatig stemmen zorgt dat je piano niet te vals gaat klinken en jij met plezier kunt blijven spelen.

In de meest optimale situatie laat je de piano twee keer per jaar stemmen. Zo blijft je instrument mooi in balans en zal ook minder snel weer verlopen. Soms is minder stemmen ook mogelijk.

Tip 2: Laat je piano technisch controleren

Veel onderdelen in de piano zijn aan slijtage onderhevig. Door op tijd kleine reparaties uit te voeren voorkom je grotere schades en daarmee duurdere reparaties en zelfs revisies. Hoe je dat doet? Laat je piano regelmatig stemmen. De stemmer controleert dat voor je.

Maar het uitvoeren van regelmatige controles heeft meer voordelen. Speelt je piano bijvoorbeeld zwaar dan is er vaak (nog) geen reparatie nodig maar is vakkundig schoon en frictievrij maken van het mechaniek en klavier voldoende.

Laat je jouw piano stemmen door een van de stemmers van Herrmansch pianotechnieken? De technische controle, onderhoud en kleine reparaties nemen wij meteen voor je mee.

Tips 3: Houd de luchtvochtigheid en temperatuur in de gaten

Luchtvochtigheid en temperatuur hebben en grote invloed op de conditie van je piano. Door deze factoren zo stabiel mogelijk te houden creëer je een goede omgeving voor je instrument.

Het hout van je piano zal uitzetten en krimpen door vocht en warmte/kou. Door de verschillen zo klein mogelijk te houden zal de werking in het hout tot een minimum beperkt worden.

Er zijn speciale apparaten leverbaar die je kunnen helpen de lucht te bevochtigen of juist te ontvochtigen.

Tip 4: Schoonmaken van je piano

Het schoonmaken van je piano moet voorzichtig gebeuren. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het lakwerk beschadigen. Een zachte, vochtige doek met bijvoorbeeld een mild schoonmaakmiddel als groene zeep zijn hiervoor heel geschikt om polyestherlak mee schoon te maken. Gepolitoerde piano’s kunnen slecht tegen vocht en zijn daardoor snel beschadigd. Vraag altijd voor je begint aan het schoonmaken welk middel geschikt is voor jouw piano.

Gebruik voor de toetsen enkel een zachte, vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Zorg dat de doek niet te nat is, zodat er geen water tussen de toetsen kan lopen. Hiermee kan je de piano onnodig beschadigen.

Tip 5: De binnenkant van de piano schoonmaken

Als je de binnenkant van de piano schoon wilt maken moet dit uiterst voorzichtig gebeuren. Raak zo min mogelijk met je vingers aan. Je laat hierdoor resten achter die corrosie veroorzaken. Vooral op bassnaren geeft dit een onprettig effect.

Gebruik bijvoorbeeld een plumeau om stof uit de piano te halen. Is er een grijze aanslag te zien? Deze wordt veroorzaakt door luchtvervuiling en is moeilijk te verwijderen. Je kunt hier het beste een specialist voor laten komen die dit netjes schoon kan maken.

Tip 6: Plaats je piano op een goede plek

Natuurlijk zal je piano zich moeten aanpassen aan jouw interieur. Maar als je de keus hebt, zoek een goede plek voor je piano. Dat wil zeggen, niet te dicht bij een verwarming of in de volle zon. De temperatuurverschillen zijn op deze plekken vaak groot wat voor een extra verloop in de afstelling kan zorgen.

Zoek een plek waar de temperatuurverschillen zo klein mogelijk zijn en waar de piano niet (deels) in de volle zon komt te staan.

Tip 7: Hoe houd je de messing delen van de piano mooi?

De pedalen, wielen, slotplaat en scharnier van je piano zijn gemaakt van messing. Deze delen kan je oppoetsen met koperpoets, zoals voorgeschreven op de verpakking. Het meest bekende merk is Brasso en dat koop je gewoon in de supermarkt.

Let er wel op dat je de houten kast niet raakt. Het poetsmiddel kan voor vervelende witte vlekken zorgen.

Jouw piano altijd in topconditie?

Wij helpen je graag om jouw piano in topconditie te brengen en te houden. Door onze jarenlange ervaring weten wij precies wat jouw piano nodig heeft. Daarnaast adviseren we je graag over de mogelijkheden om nog meer speelplezier uit jouw piano te halen.

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen