Piano kopen?
Piano kopen maar je hebt er werkelijk geen verstand van en je weet niet waar je naar moet kijken? Naast een prachtig instrument is je nieuwe piano ook technisch zeer geavanceerd. Bij aankoop van een piano, vooral een tweedehands piano, is het dus belangrijk om te kijken of deze technisch in orde is. Want alleen een technisch goede piano staat garant voor jaren lang speelplezier.
Gelukkig kan je met een aantal vrij eenvoudige tests de piano testen bij aankoop, zodat je weet waar je aan toe bent. Nog mooier is het natuurlijk om een piano deskundige mee te nemen. Dan weet je ook meteen of er in de nabije toekomst reparatie aan zitten te komen. Dat geeft een fijn gevoel. Want een verkoper kan nog zo stellig zeggen dat met wat stemmen alles verholpen is. Dit is niet altijd het geval. Zorg er daarom voor dat je de piano altijd even test voor je de deal sluit.
Waarom de piano testen voor aankoop?
Een tweedehands piano kan er op het eerste gezicht prachtig uitzien. Maar dit zegt nog niets over de techniek die zich onder de mooi onderhouden buitenkant bevindt. Goed onderhoud en regelmatig stemmen houdt een piano in topconditie. Ook de plaats waar deze staat heeft een grote invloed op de levensduur.
Daarom is het testen van het technische gedeelte van een piano, voor aankoop, zo belangrijk. De verkoper kan je allerlei verhalen vertellen over de staat van de piano. Maar het is natuurlijk doodzonde als je er thuis achterkomt dat er dure reparaties nodig zijn om je net aangeschafte piano goed te krijgen.
Voer de volgende eenvoudige testen uit om een goed beeld te krijgen van de technische staat van de piano.
Begin met het testen van de piano
Voor je kunt beginnen met testen haal je eerst het grote paneel, aan de voorkant van de piano, weg. Zo kan je het mechaniek vanaf de voorkant zien. Vaak zit dit paneel met draaiknoppen vast. Doe de bovenklep open, je ziet de knoppen aan de binnenkant zitten.
Ook de klavierklep, de klep over de toetsen, kan je eenvoudig verwijderen door hem in het midden, aan de voor- en achterkant vast te pakken en op te tillen.
Nu kan je overal goed bij en alles goed zien. Het testen kan beginnen.
Test 1: de tonen
Begin bij de laagste toon en ga toets voor toets af, zowel de witte als de zwarte. Elke toets houdt je een aantal seconden ingedrukt. Het kan dat je na een aantal tonen hoort dat de tonen gaan zweven. Een toon die zweeft is vals. Klinkt een toon als een toeter dan moet er zeker verder gekeken worden naar de oorzaak.
Het is mogelijk dat de stemming de laatste tijd verwaarloosd is of dat de stempen van deze toon zo los zit dat deze niet meer stabiel gestemd kan worden.
Eén of meerdere valse tonen kunnen opgelost worden door de piano te laten stemmen. Soms zijn er meerder stembeurten nodig. Maar het kan ook zijn dat de pennen los zitten. Dan kan er niet meer gestemd worden en is er eerst een grote reparatie nodig.
Test 2: de bovenhamers
Nu ga je testen hoe het met de bovenhamers gesteld is. Dit zijn de hamers die tegen de snaren slaan. Trap hiervoor het rechter pedaal in, zodat de veerspanning van de hamers af is. Blijf het pedaal indrukken terwijl je met de buitenkant van je platte hand de hamers voorzichtig tegen de snaren drukt.
Laat ze allemaal tegelijk los en kijk of ze even snel terug in hun beginpositie komen. Doen ze dit dan is het goed en kan je door met de volgende test. Komen één of meer hamers langzamer terug dan is hier frictie aanwezig.
Frictie kan veroorzaakt worden door vuil en aanslag of zelfs roest op de asjes. Viezigheid of aanslag zijn geen groot probleem en kan met normaal onderhoud verwijderd worden waardoor de piano weer soepel zal spelen.
Roest geeft wel grote problemen. Roest op de asjes is niet te verwijderen. Alleen het vernieuwen van de asjes lost dit probleem op, een dure reparatie. En vaak blijft het daar niet bij. Als er roest aanwezig is op de asjes is de kans groot dat dit op meerdere plaatsen in het mechaniek het geval is.
Test 3: de toetsen
De volgende stap is het testen van de toetsen. Je wilt weten of alle toetsen tegelijk naar boven komen nadat je ze hebt ingedrukt. Hiervoor trap je weer het rechter pedaal in. Deze houdt je ingedrukt tijdens de hele test.
Druk nu met één of twee handen tegelijk een aantal toetsen helemaal in en laat ze tegelijk los. Begin met de witte en doe daarna hetzelfde met de zwarte. Wat je wilt zien is dat alle toetsen even snel weer omhoog komen. Blijven er één of meerdere toetsen achter dan kan ook dit wijzen op frictie in het klavier of het mechaniek.
Frictie in het klavier kan ontstaan in het vilt of de stiften waarin deze scharnieren. Het probleem kan ook in de bovenhamers zitten. Vaak kan dit probleem opgelost worden door de klavierstiften te polijsten, de aanslag wordt verwijderd en de toetsen bewegen weer soepel. Ook kan de toets beter geleiden door het vilt te kwellen.
Zeker zijn van je aankoop, neem een piano deskundige mee
Een piano kopen doe je niet elke dag. Het is de bedoeling dat je jaren lang met plezier op je instrument zult spelen. Wil je zeker zijn van je aankoop, vraag dan een piano deskundige om met je mee te gaan. Een goede pianotechnicus test de piano voor je en bekijkt de algehele staat. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en of er reparaties aan zitten te komen.
Neem gerust contact op met al je vragen, wij helpen je graag.