Piano stemmen gehoor computer

Een piano stemmen, met een stemcomputer of op gehoor?

Piano stemmen, hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? Wellicht heb je wel eens een pianostemmer aan het werk gezien en je afgevraagd wat nu beter is, stemmen op het gehoor of met behulp van een stemcomputer.

De meningen zijn verdeeld, de ene stemmer vertrouwt blindelings op zijn gehoor terwijl de andere niet zonder zijn stemcomputer kan.

En weet je, beide hebben een goed punt. Het menselijk gehoor is het meest directe controle middel bij een stemming. Het gehoor van een ervaren pianostemmer is dan ook zeer goed getraind. Er kan een perfecte stemming worden gemaakt, enkel op gehoor.

Aan de andere kant biedt de moderne apparatuur  enorm veel nieuwe mogelijkheden, die ook hun voordelen hebben.

Piano stemmen met een stemcomputer

Pianostemmers maken steeds meer gebruik van de zogenaamde ETD, ofwel Electronic Tuning Device. Deze stemcomputers kunnen erg goed zijn en de mogelijkheden zijn enorm. Er kunnen stemmingen worden opgeslagen en diverse data kan worden geanalyseerd, wat zeker zijn voordelen heeft.

Daarnaast zijn stemcomputers uiterst precies en consistent. Sommige pianostemmers horen het na een paar piano’s allemaal wat minder scherp. Een stemcomputer kan dan een handig controle middel zijn. En als een toon eenmaal goed gestemd staat, volgens de computer, hoeft dit niet meer gecontroleerd te worden.  Als een toon net niet helemaal goed staat geeft het apparaat dit meteen aan zodat de toon alsnog exact gestemd kan worden.

Op het gehoor stemmen van een piano

Al sinds vanaf het ontstaan van de piano worden piano’s gestemd op gehoor. Uiteraard is hier de nodige training en doorzettingsvermogen voor nodig. Daarom is pianostemmen een vak apart.

Een piano is toch een instrument met gevoel. Elke piano is anders, heeft een andere klankkleur, de speelaard en stembaarheid verschilt per model. Tijdens het stemmen krijgt de pianostemmer een beeld van de sterke en zwakke kanten van het instrument en wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn.

Stemmen is meer dan enkel aan stempennen draaien en elke snaar de juiste toonhoogte laten produceren. Een goede stemming maakt hoorbaar hoe het instrument in zijn meest optimale staat kan klinken.

Een goede pianostemmer heeft een getraind gehoor. Het geluid van een piano of vleugel varieert per instrument. De stemmer luistert niet naar de “kleur” van het geluid maar naar de zwevingen achter de tonen. Al bepaald de klankkleur van de tonen wel mede of het instrument duidelijk klinkt of niet.

Jouw piano laten stemmen?

Meestal duurt het stemmen van een piano zo’n drie kwartier tot een uur. Het maakt daarbij niet uit of er gestemd wordt op gehoor of met behulp van een stemcomputer.

Wil je jouw piano goed laten stemmen? Een ervaren pianostemmer kan jouw piano weer prachtig laten klinken. En of deze nu op gehoor of met behulp van een stemcomputer, of beide, wordt gestemd. Het gaat om het meest optimale resultaat. Want op een prachtig zuiver klinkende piano is het fijn piano spelen!

Neem gerust contact met ons op. Een van onze gediplomeerde pianostemmers laat je piano weer geweldig klinken. En onze pianostemmer doet meer dan alleen stemmen. Er wordt meteen naar de algehele conditie van de piano gekeken. Een technische controle en licht onderhoud hoort bij de werkzaamheden. Kleine reparaties worden, indien nodig, meteen uitgevoerd. Zo weet je zeker dat jouw piano weer in topconditie is.

Ja ik wil een stemafspraak

Over de schrijver
Reactie plaatsen