pianostemmen

Pianostemmen

Pianostemmen

Hoe komt het dat een vleugel of piano ontstemt?

Een vleugel of een piano ontstemt door de verschillen in de luchtvochtigheid. Doordat de zangbodem opzet als de luchtvochtigheid toeneemt en krimpt als de luchtvochtigheid afneemt, verandert telkens de spanning van de snaren.


Ik heb een harde touché. Ontstemt mijn piano daardoor?

Ja dat heeft invloed op de stabiliteit van de stemming. Door de trillingen van de snaren kan de stempen een beetje verdraaien. Ook de stabiliteit en kwaliteit van uw piano of vleugel heeft invloed op het behoud van de stemming.

Ontstemt mijn piano ook door temperatuurverschillen?


Temperatuur heeft indirect invloed op het ontstemmen van uw instrument, met name tijdens het stookseizoen. Als het buiten koud is blijven de deuren en ramen gesloten, en gaat de kachel of verwarming aan. U stookt op deze manier het vocht uit uw huis, parketvloer, meubelen enzovoort. Zo ook uit uw piano of vleugel. Tijdig uw piano stemmen is juist in deze periode van groot belang.

Hoe vaak moet mijn piano gestemd worden?


Om je instrument in conditie te houden moet er minimaal twee keer per jaar gestemd worden. De pianostemmer kan namelijk alleen stabiel stemmen als de verschillen in de stemming niet te groot zijn.

Mijn piano klinkt nog goed. Moet de pianostemmer toch mijn piano stemmen?


Ja, toch uw piano stemmen is de beste keus. De stemming is opgebouwd uit twee onderdelen. De verhoudingen (toonafstanden) en de losse tonen (koren) Als u het klavier van uw instrument chromatisch bespeelt kunt u geen grote verschillen in de verhoudingen waarnemen. Laat u hierdoor dus niet misleiden!

Er is één toon vals. Moet nu mijn hele piano gestemd worden?


Dat hangt er van af. Het kan zijn dat u een instrument heeft waar een gevoelig gebied zit. Bijvoorbeeld een losse stempen. Bovendien kan een pianostemmer net zo goed een foutje maken.

In de meeste gevallen is een valse toon de eerste die opvalt. Waarschijnlijk volgen er snel meer.

Ik heb minder gespeeld het laatste half jaar. Wordt mijn piano dan ook vals?


Ja, omdat de luchtvochtigheid het meeste invloed op de stemming heeft.

Ik heb geen last van een valse piano. Toch mijn piano stemmen?


Uiteraard. U heeft een flinke investering gedaan door het aanschaffen van een piano of vleugel. Omdat u betrokken bent bij uw instrument kiest u een expert die het onderhoud voor u verzorgt. Kies te allen tijde een pianostemmer die voor u bijhoudt wanneer het onderhoud nodig is.

Tarieven pianostemmen 


Reactie plaatsen