Verschil tussen piano vleugel

Verschil tussen een piano en een vleugel

Twijfel je tussen een piano en een vleugel? Voor veel beginnende pianisten kan het spelen op een vleugel een droom zijn. Als je de ruimte hebt kan deze droom werkelijkheid worden. Maar ook op een piano kan je goed leren spelen.

Het zijn beide prachtige instrumenten. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Het grootste verschil zit hem in de snelheid en kracht waarmee de instrumenten bespeeld kunnen worden. Een vleugel is daarin veel dynamischer. Er kan zachter en iets harder, met meer kracht, op gespeeld worden.

Vooral voor gevorderde pianisten maakt deze extra dynamiek het verschil. Zij kunnen op een vleugel veel meer gevoel in hun muziek leggen. Voor een beginnend pianist is dit nog niet zo belangrijk. Die moet eerst de basis onder de knie zien te krijgen. En dat gaat net zo goed op een piano.

Om de keus makkelijker te maken zetten we de verschillen tussen een piano en een vleugel voor je op een rij.

Verschil in spelen op een piano en een vleugel

Een van de verschillen zit in de speelaard. Een piano speelt heel anders dan een vleugel. Een vleugel heeft een liggend mechaniek, bij de piano staat dit mechaniek rechtop. Daardoor speelt een vleugel anders dan een piano.

Bij een vleugelmechaniek slaat de hamerkop van beneden naar boven tegen de snaar. Ook bevat een vleugel een dubbele repetitiemechaniek. Hierdoor kan je toetsen sneller achter elkaar aanslaan, en dus sneller spelen. Dit is zeker voor de (ver)gevorderde pianist een interessant gegeven.

Er zit een groot klankverschil tussen een piano en een vleugel. Een vleugel is veel groter, daardoor is de klankbodem groter en de snaren langer. Dit komt de klank zeker ten goede.

De hogere piano’s komen qua speelaard al meer in de buurt van een vleugel. Want in een hoge piano kunnen langere snaren worden gebruikt, en een grotere zangbodem. Hoe langer de snaren, en hoe groter de zangbodem, hoe meer volume de piano kan produceren. Piano’s worden over het algemeen niet hoger gebouwd dan 130 centimeter.

Dit geldt ook voor de lengte van een vleugel. Een gemiddelde concertvleugel is ongeveer 275 centimeter. De langste vleugel is zo’n 3 meter lang. Het volume dat deze instrumenten kunnen produceren is overweldigend, en niet geschikt voor de gemiddelde woning. In een woonkamer zal een vleugel met een lengte van 1,5 tot 2 meter beter passen.

Al hebben sommige concertpianisten een concertvleugel in hun huis staan.

De voor- en nadelen van een vleugel

Elk instrument heeft zijn eigen voor- en nadelen. En natuurlijk hangt er ook veel af van jouw smaak, en de ruimte die je beschikbaar hebt voor jouw instrument. Een vleugel heeft een aantal duidelijk voor- en nadelen, ten opzichte van de piano.

Je zou het misschien niet verwachten maar een vleugel zorgt over het algemeen voor minder geluidsoverlast dan een piano. Doordat een vleugel vrij in de ruimte staat zullen geluidstrillingen niet zo snel via de muur de buren storen, wat bij een piano vaak het geval is.

Voordelen van een vleugel:

 • De klankkast van de vleugel kan opengezet worden, dit is akoestisch gezien beter
 • Ze produceren veel meer volume dan een piano
 • Het geluid is veel voller
 • Minder last van geluidsoverlast naar buren

Nadelen van een vleugel:

 • De aanschafprijs is veel duurder, dan van een piano
 • Heeft flink wat ruimte nodig
 • Volume van grote vleugels is teveel voor de gemiddelde woonkamer

De voor- en nadelen van een piano

Een piano kan je makkelijker kwijt in je woonkamer. En zeker voor beginners is het een prachtig instrument om op te leren spelen. Pas later, als je meer ervaren bent, is de uitdaging van het spelen op een vleugel meer aan de orde. Daarom kiezen veel mensen voor een piano.

Doordat een piano meestal tegen een muur geplaatst wordt kunnen de geluidstrillingen van de muziek, direct via de muur, voor geluidsoverlast zorgen bij de buren.

Voordelen van een piano:

 • Goedkoper in aanschaf, in vergelijking met een vleugel
 • Neemt minder plek in
 • Prima geschikt voor beginnende en ervaren pianisten

Nadelen piano:

 • De klankkast is dicht, dit belemmert het geluid
 • Kan geluidsoverlast veroorzaken voor buren, via de muur
 • Hele ingewikkelde muziekstukken kan je hier niet op spelen

Onderhoud van een piano en een vleugel

Zowel een piano als een vleugel hebben onderhoud nodig. Regelmatig stemmen en een technische controle houden je instrument in topconditie. Eventuele slijtage en defecten worden snel ontdekt zodat grote reparaties meestal niet nodig zijn. Een lange levensduur wordt gegarandeerd met goed onderhoud. Zodat jij lang plezier kunt hebben van je piano of vleugel.

Vind je het spannend om een piano of vleugel te gaan kopen? Het is toch een flinke investering. En als je er geen verstand van hebt is de kans groot dat je mankementen over het hoofd ziet. Wij hebben, speciaal voor jou, een blog geschreven waarin we uitleggen waar je op moet letten. En hoe je met een paar eenvoudige tests al veel te weten kan komen over het instrument.

Heb je een piano of vleugel op het oog dan is het slim om een piano deskundige mee te nemen. Die kan je precies vertellen hoe de staat is van het instrument, en of je reparaties kunt verwachten in de toekomst.

Wij helpen je graag bij de aanschaf van je nieuwe, of tweedehandse, piano of vleugel. Lees onze tips in de blog “Piano kopen?”

Over de schrijver
Reactie plaatsen