Waar op te letten aanschaf piano

Tweedehands piano kopen? Waar moet ik op letten?

Tweedehands piano kopen. De kop verraadt het al. Je gaat een piano kopen, wat leuk! Maar al snel komen er allerlei vragen bij je op. Welke piano moet je kopen, er zijn er zo veel. Een piano is een investering waar je natuurlijk jaren lang plezier van wilt hebben. De juiste keuzes maken is dus belangrijk. Maar hoe maak je de juiste keus bij het kopen van een piano?

In dit artikel gaan wij jou helpen, door in te gaan op een aantal punten waarop je zeker moet letten wanneer je een piano gaat kopen.

Belangrijke punten bij het kopen van een piano

Er zijn een aantal punten die je voor jezelf duidelijk wilt hebben, nog voor je naar een piano gaat kijken. Door deze punten op een rijtje te zetten maak je het jezelf makkelijker de juiste keus te maken. Waarschijnlijk vallen er al een aantal piano’s of vleugels af waardoor jij je kunt richten op de instrumenten die bij jou passen.

Een aantal vragen waar je over na moet denken zijn bijvoorbeeld:

  • Hoeveel ruimte heb ik?
  • Wat is mijn budget?
  • Kan ik vrijuit spelen of moet ik letten op het geluid?
  • Wil ik een akoestisch of digitaal instrument?
  • Ga ik voor nieuw of tweedehands?
  • Wil ik een piano of een vleugel?

En waarschijnlijk heb je zelf ook nog wel een aantal vragen. Schrijf deze vooral op. Je kunt de vragen meenemen naar de pianowinkel en ze meteen aan een van de medewerkers stellen.

Koop je een piano of een vleugel?

Een vleugel is natuurlijk een prachtig instrument. Maar hij neemt ook veel ruimte in. Heb je zoveel ruimte? Een vleugel is zo’n 1,5 meter breed en lengte varieert tussen de 1,40 en 3 meter. Ook het budget dat je nodig hebt voor een vleugel is groter dan voor een piano. Een nieuwe vleugel kan zomaar tussen de 30 en 40 duizend euro kosten. Een concertvleugel kost nog vele malen meer. Past dit in je budget?

Een piano neemt veel minder plek is. Vaak is ook in een kleine woning wel een mooi plekje te vinden voor een piano.  En voor zo’n 5000 euro heb je al een mooie, nieuwe piano. Ga je voor een tweedehands piano dan ben je natuurlijk voor minder klaar.

Koop je een nieuwe of tweedehandse piano?

Afhankelijk van je budget kan je ervoor kiezen op zoek te gaan naar een tweedehands instrument. Dit scheelt je flink in budget. Maar let er wel goed op dat je een piano in goede conditie uitkiest. Vocht, tocht, vuil of droge lucht, alles heeft invloed op het instrument. Het is natuurlijk zonde als je er later achter komt dat er scheuren in het hout zitten, dat komt niet meer goed.

Ook goed onderhoud is van het grootste belang. Vraag goed na of de piano altijd zijn onderhoud gehad heeft.

Wil je meer advies over het kopen van een tweedehands piano? Lees dan onze blog “Tweedehands piano kopen? Waar moet ik op letten?”

Koop je een akoestische of digitale piano?

Weet je nog niet helemaal zeker of je piano wilt (blijven) spelen dan kan het aanschaffen van een digitale piano een goede optie zijn. Het is dan niet ‘the real thing’ maar komt er wel dicht in de buurt. En een digitale piano heb je al voor 400 á 500 euro.

Een voordeel van een digitale piano is dat je een koptelefoon kunt aansluiten. Je kunt piano spelen wanneer en hoe vaak je maar wilt, zonder dat iemand er last van heeft. Er zijn akoestische piano’s met een 3e, middelste pedaal , het oefenpedaal. Daarmee kan je de klanken dempen. Helemaal stil wordt het niet, zoals bij een digitale piano met koptelefoon.

Welke piano of vleugel ga jij kopen?

Als je eenmaal weet waar je voorkeur naar uit gaat kan je op zoek naar de perfecte piano of vleugel. Vraag vooral om advies in de winkel, daar zijn de medewerkers voor. Overhaast je beslissing niet, speel op verschillende piano’s. Alleen zo kom je erachter welke piano perfect bij jou past.

Ga je op zoek naar een tweedehandse piano dan is het aan te raden een specialist mee te nemen. Zodat je zeker weet dat je een goede aankoop doet. Wij helpen je hier graag mee.

En moet je piano of vleugel naar je huis worden vervoerd? Onze professionele verhuisservice staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ook voor verder onderhoud en het stemmen van je piano ben je bij ons aan het juiste adres.

Over de schrijver
Reactie plaatsen