Ideale leeftijd leren piano spelen

Wat is de ideale leeftijd om piano te leren spelen?

Jong geleerd is oud gedaan. Maar is er wel een ideale leeftijd om piano te leren spelen?

Natuurlijk leer je gemakkelijker, en sneller nieuwe dingen als je jong bent. Maar ook als je al wat ouder bent kan je prima piano leren spelen.

Nieuwe dingen leren is goed voor mensen, jong en oud. Het oefenen van hun muzikale vaardigheden biedt jonge kinderen veel voordelen. Maar ook ouderen ervaren de positieve effecten.

Dus heb je er altijd al van gedroomd om piano te spelen? Iedereen kan piano leren spelen, ongeacht de leeftijd.

Piano leren spelen op jonge leeftijd

Heb je jonge kinderen in huis, en een piano? Zo’n prachtig instrument heeft een gigantische aantrekkingskracht op kinderen. En dat is natuurlijk geweldig, zeker als je zelf piano speelt.

Laat ze gezellig op schoot klimmen, zing samen liedjes en speel daarbij op de piano. Het lijkt zo simpel maar het helpt echt bij hun muzikale ontwikkeling.

Vanaf een jaar of 6 á 7 kunnen kinderen zelf piano leren spelen. Dit heeft heel veel voordelen voor hun ontwikkeling, bijvoorbeeld hun motoriek en coördinatie zullen sterk verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft tot de conclusie geleid dat zelf muziek maken het IQ van kinderen kan verhogen.

Dit komt doordat bij kinderen die muziek maken beide hersenhelften sterker met elkaar verbonden zijn. De linker hersenhelft stuurt de spraak en het intellect. De rechter kant controleert het gevoel. Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor er meer en betere onderlinge verbindingen ontstaan.

Dit heeft effect op de emotionele ontwikkeling van je kind. Ze leren makkelijker hun gevoelens controleren, samenwerken en ontwikkelen creativiteit. Zelfs de spraak- en taalontwikkeling van je kind wordt extra gestimuleerd door met muziek bezig te zijn.

Piano spelen tot op hoge leeftijd

Je bent nooit te oud om te leren. En dat is maar goed ook. Want piano spelen brengt zoveel plezier in je leven. Misschien heb je altijd de wens gehad om ‘ooit’ nog eens te leren spelen. Maar het is er nooit van gekomen. En nu twijfel je of je misschien te oud bent geworden…

Maar ook als je de 50 gepasseerd bent is het geen probleem om piano te gaan spelen. Je zult snel genoeg merken dat je vingers nog soepel genoeg zijn om de prachtigste nummers te spelen.

Er zijn zelfs enthousiaste piano ‘studenten’ die al over de 80 zijn. En dat is geweldig nieuws. Want het leren spelen op de piano vergt veel van de hersenen. Tegelijkertijd moet de bladmuziek gelezen worden, 10 vingers aangestuurd worden richting de juiste toetsen en ook de pedalen bediend worden. Dat is een behoorlijke uitdaging.

Piano spelen is daardoor goede hersengymnastiek, die de hersenen jong houdt. Natuurlijk is het ook een geweldige emotionele uitlaatklep. En het is een gezellige bezigheid om met anderen piano te spelen en te zingen.

Heerlijk piano spelen, op elke leeftijd

Fijn piano spelen doe je natuurlijk op een goed gestemde en onderhouden piano. Die klinkt nu eenmaal het mooiste. Zorg er daarom voor dat jouw piano altijd in topconditie is. Laat hem regelmatig stemmen en laat op tijd het onderhoud uitvoeren, zodat je grote reparaties kunt voorkomen.

Een ervaren en gediplomeerde pianostemmer zal meer doen dan alleen je piano mooi laten klinken. Er wordt meteen naar de algehele staat van de piano gekeken. Kleine reparaties worden vaak direct uitgevoerd. En een technische controle hoort er standaard bij.

Zo weet je zeker dat jouw piano helemaal in orde is en er weer een tijd tegenaan kan. Dan speel je toch met extra veel plezier?

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen