Is mijn kind oud genoeg voor pianoles?

Is mijn kind oud genoeg voor pianoles?

Pianoles, is jouw kind er klaar voor?

Sommige kinderen zijn van kleins af aan al met muziek bezig. Pianoles is natuurlijk geweldig voor de ontwikkeling van je kind, maar je wilt er ook niet te vroeg mee beginnen. Het moet wel leuk blijven.

Je bent bang dat als je jouw kind te jong op les doet, de lol er al snel vanaf is. Dat zou zonde zijn.

Je wilt graag je kind laten profiteren van de voordelen die pianoles met zich meebrengt, zoals het groeiende zelfvertrouwen, het opbouwen van discipline, het verbeteren van de oog-handcoördinatie en het groeien van het doorzettingsvermogen.

Pianoles zou geweldig zijn voor je kind, maar wanneer is hij of zij er echt klaar voor?

Is er een goede leeftijd om te starten met pianolessen?

Beginnen met pianolessen kan op elke leeftijd, jong of oud. In landen zoals China zie je weleens hele jonge kinderen, die de sterren van de hemel spelen. Het ziet er geweldig uit, maar leuk is anders voor die kleintjes.

Chinese ouders hebben nu eenmaal andere ideeën over opvoeding dan wij in de westerse wereld.

Er is dan ook geen ideale leeftijd om te beginnen met pianoles. In het begin kun je jouw kind spelenderwijs vertrouwd maken met de piano. Zo kun je zien of de interesse er is.

Vind je kind het leuk, dan zul je moeten wachten tot de motivatie er is om echt piano te leren spelen. Want zonder deze motivatie zal je kind weinig opsteken van de lessen en wordt het een verplichting.

Sommige kinderen kunnen op zevenjarige leeftijd al de concentratie opbrengen die nodig is voor een pianoles, bij andere kinderen duurt dit langer. Probeer niets te forceren en laat de keus bij je kind.

Je kind kennis laten maken met de piano

Een piano in huis is geweldig als je jouw kind kennis wilt laten maken met dit prachtige instrument. Misschien speel je zelf wel piano? Doe dit dan vooral wanneer je kind in de buurt is. Als je kind graag naar pianomuziek luistert, is de kans groot dat hij of zij het later ook wil leren.

Een kind wat echt interesse heeft in muziek maken zal een piano in huis niet kunnen weerstaan. Even de toetsen aanraken in het voorbij lopen, toch op de kruk gaan zitten en wat noten uitproberen…

Zorg er daarom altijd voor dat de piano er in topconditie bij staat. Want een piano die mooi klinkt, nodigt uit om op te spelen. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Laat je piano daarom regelmatig stemmen en onderhouden, zodat hij altijd klaar staat voor gebruik.

Je kind is klaar voor pianoles

Goed en met plezier piano leren spelen, dat is je wens voor je kind. Daarvoor is motivatie nodig vanuit je kind. Gelukkig zijn de meeste kinderen hier heel open in. Je ziet dan ook snel of een kind echt plezier beleeft aan het bespelen van een instrument.

Een heel duidelijk teken dat je kind klaar is voor pianoles is natuurlijk als je kind zelf vraagt of het op pianoles mag. Loop niet te hard van stapel en neem eerst een proefles, zodat je kind kan kijken of het klikt met de pianodocent en of lessen echt zo leuk zijn als gedacht.

Leuke pianolessen voor je kind

Kinderen kunnen snel omslaan. Wat ze op het ene moment geweldig vinden, kan even later hun aandacht niet meer vasthouden. Het is daarom belangrijk om leuke pianolessen voor je kind te zoeken, als het zover is.

Je kent je kind zelf het beste. Heeft je kind een strakke hand nodig of een meer speelse leerwijze? Zoek hier de juiste pianodocent bij. Vraag altijd na of deze docent ervaring heeft met lesgeven aan kinderen.

Weet je dat je kind snel afgeleid is, dan is les bij een privé pianodocent misschien beter dan in een groep op een muziekschool. Hoe dan ook is het belangrijk dat je kind plezier beleeft aan de pianolessen. Neem daarom de tijd om een goede school en docent te vinden.

Pianolessen waar je kind zijn of haar leven lang plezier van heeft

Pianolessen laten je kind profiteren van voordelen waar hij of zij een leven lang plezier van heeft. Piano spelen is niet makkelijk, maar als het je kind lukt om een liedje onder de knie te krijgen zul je het zelfvertrouwen zien groeien.

Als je kind vanaf relatief jonge leeftijd al pianolessen volgt, zal de discipline die hiervoor nodig is er al jong in zitten. Daar profiteert hij of zij op latere leeftijd van. Het zal veel minder moeite kosten om de discipline op te brengen voor huiswerk van school.

Het leren spelen op de piano stimuleert de hersenen, waardoor je kind ook op school beter zal presteren. Door de wekelijkse pianolessen en het bijbehorende huiswerk leert je kind te plannen en tijd effectief in te delen, om zich zo voor te bereiden op de volgende les. Ook dat is een handige vaardigheid voor later.

Pianolessen leveren je kind veel op, maar alleen als ze het zelf willen. Het enige wat jij kunt doen is zorgen dat er een piano in huis staat, die klaar staat om op te spelen.

Wil je jouw piano weer in topconditie hebben? Bij Herrmansch pianotechnieken staan we voor je klaar. Wij helpen je graag bij het stemmen en onderhouden van de piano, maar helpen net zo graag bij het aankopen van een tweedehands instrument.

Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat wij voor jou en je piano kunnen betekenen.

CONTACT

Over de schrijver
Reactie plaatsen