Piano leren spelen

6 Tips voor als je begint met piano spelen

Piano leren spelen, misschien staat het al heel lang op je verlanglijst. Misschien ben je bang dat het te moeilijk is. Maar iedereen kan leren piano spelen. Het is geen instrument dat je na een paar lesjes onder de knie hebt, maar na een paar weken kan ook jij al een leuk liedje spelen op je piano.

Het is natuurlijk het leukste als je snel resultaat behaalt. Dat motiveert je om door te gaan. Om je op weg te helpen geven we je in deze blog 6 tips voor als je wilt beginnen met piano spelen.

Tip 1: Kies de piano die bij je past

Als je piano wilt leren spelen, heb je een piano nodig. Je wilt natuurlijk thuis kunnen oefenen. Of zelfs thuis lessen volgen. Afhankelijk van je budget en de ruimte die je in huis hebt kan je kiezen voor een akoestische piano, een digitale piano of zelfs een vleugel.

Belangrijkste om op te letten is de aanslaggevoeligheid van het instrument. Deze feedback heb je nodig om goed piano te leren spelen. Door toetsen harder of zachter aan te slaan geef je jouw pianospel een extra dimensie.

Een ‘echte’ akoestische piano of vleugel geeft je de beste feedback en bieden je een speelervaring die een digitale piano maar moeilijk kan nabootsen. Ook als je beter leert spelen biedt een akoestische piano voldoende uitdaging.

Wellicht kan je een piano lenen of overnemen van familie of kennissen. Zorg er altijd voor dat je piano veilig en met zorg verhuisd wordt. Door zijn afmeting en gewicht is het geen instrument dat je even in de kofferbak schuift. Zorg bij voorkeur voor een professionele verhuisservice.

Tip 2: Vraag hulp bij de aanschaf van een piano

De aanschaf van een piano kan een flinke investering zijn. Een goede akoestische piano kan een leven lang meegaan. Het is dus logisch dat je zeker wilt zijn van je keus. Het is niet fijn als je kort na de aanschaf van je instrument voor grote kosten komt te staan voor bijvoorbeeld een reparatie.

De hulp van een professionele, liefst onpartijdige, pianokenner is dan meer dan welkom en kan je veel kosten besparen.

Herrmansch pianotechnieken is geen pianohandel. Daarom kunnen wij je prima voorzien van passend advies. Zo weet jij binnen 24 uur wat je kunt verwachten aan kosten in de toekomst, als je een bepaalde piano of vleugel wilt aanschaffen. Hierbij wordt gekeken naar de kosten voor onderhoud, reparaties en stemmen. Wij vragen hiervoor een vast tarief, dus geen verrassingen achteraf.

Tip 3: Onderhoud je piano goed

Fijn piano spelen doe je op een piano die in topconditie verkeert. Het is daarom belangrijk om een akoestische piano of vleugel regelmatig te laten stemmen en onderhouden. Doe je dit niet dan zullen de tonen verlopen en kan jij nog zo hard je best doen, op een valse piano kan je niet mooi spelen.

Goed onderhoud zorgt dat je piano mooi en soepel blijft spelen. Een goede pianostemmer zal meer doen dan alleen stemmen. Door je instrument ook technisch te controleren worden slijtage en eventuele defecten op tijd ontdekt zodat dure reparaties vaak voorkomen kunnen worden.

Tijdens het onderhoud wordt je piano ook schoongemaakt en alle onderdelen gangbaar gemaakt. Hierdoor zal een zwaar spelende piano weer als nieuw spelen. Je investering in een goede pianostemmer is de moeite zeker waard.

Tip 4: Neem een goede houding aan achter de piano

Een slechte houding kan voor veel problemen zorgen. Niet alleen belemmert een slechte houding je bewegingsvrijheid, je kunt er ook allerlei rug- en nekklachten van krijgen. Het zou zonde zijn als je weer stopt met piano spelen door pijnklachten die veroorzaakt zijn door een slechte houding.

Tip 5: Ontwikkel je muzikale gehoor

Muziek maken is niet puur technisch. Je kunt geweldig veel gevoel in een muziekstuk leggen. Sommige mensen lijken te zijn geboren met een muzikaal gehoor. Maar je kunt het ook zelf ontwikkelen. Veel naar muziek luisteren en nummers naspelen op gehoor kunnen je helpen.

Ook het aanschaffen van een metronoom is aan te raden om het juiste tempo aan te houden.

Regelmatig oefenen helpt je ook zeker om beter te leren piano spelen. Dit betekent niet dat je uren achter je piano doorbrengt maar elke dag een half uurtje is prima. Je kunt dit zelfs opdelen in twee keer een kwartiertje als dit voor jou beter werkt.

Muziek maken moet vooral leuk zijn. Hoe meer plezier jij eraan beleeft hoe sneller je zult leren. En wat is er nu leuker dan samen muziek te maken. Je leert van elkaar, ontwikkelt je muzikale gehoor en doet inspiratie op.

Tip 6: Leer goed pianospelen

Als je echt goed wilt leren piano spelen dan zijn pianolessen nodig. Natuurlijk kan je jezelf veel aanleren, maar de juiste technieken helpen je pianospel naar een hoger niveau.

Je kunt tegenwoordig op diverse manieren pianolessen volgen. De pianoleraar aan huis of op locatie is niet meer de enige mogelijkheid.

Je kunt er tegenwoordig zelfs voor kiezen om online pianolessen te volgen. Zo leer en oefen je waar en wanneer het jou uitkomt.

Heb je vragen over de aanschaf van een piano of vleugel, heb je hulp nodig bij het verhuizen van je nieuwe instrument? Of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen qua onderhoud en stemmen?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag zodat jij jarenlang kunt genieten van je piano!

Over de schrijver
Reactie plaatsen