una corda pedaal

Wat is het una corda pedaal

Wat is het Una Corda pedaal?

Het Una Corda pedaal, oftewel het linker pedaal wordt wel eens verward met het moderator pedaal.

Una-Corda betekent letterlijk vertaald "één snaar". Bij een vleugel is dit het linker pedaal. Bij het indrukken van dit pedaal schuift het mechaniek een klein stukje op naar rechts waardoor het één snaar minder aanslaat. Hierdoor klinkt het geluid ietsje zachter.

Een piano heeft geen Una Corda functie. Het mechaniek zit bij een piano namelijk niet vast aan het klavier wat bij een vleugel wel het geval is. Bij het indrukken van het linkerpedaal van een piano gaan alle hamers ietsje dichter naar de snaren. Hierdoor is er geen directe overbrenging tussen de toetsen en de onderhamers meer. Dit effect veroorzaakt een zachtere aanslag.


Het moderator pedaal

De moderator is het middelste pedaal bij een piano. (bij een vleugel heet het middelste pedaal "Sostenuto pedaal") Deze mogen niet met elkaar verward worden. Bij het indrukken van het middelste pedaal schuift er een dunne strook vilt tussen de hamers en de snaren. Hierdoor vermindert het volume. Het geluid gaat ook doffer klinken.


Het Sostenuto pedaal

Het Sostenuto pedaal is het middelste pedaal bij een vleugel. Dit pedaal zorgt niet voor een geluid verzachtend effect maar heeft een extra functie voor de dempers.

Bij het indrukken van dit pedaal kan de pianist de gespeelde toon of meerdere tonen laten doorklinken. Alle andere tonen zullen niet doorklinken als ze bespeeld worden. Als het pedaal wordt losgelaten zullen alle tonen weer reageren zoals voorheen.

Reactie plaatsen