Piano spuiten? Lak manieren uitgelegd
Een piano spuiten is een vak apart, tenminste als je het goed wilt doen. Je piano krijgt een tweede leven als je hem van een nieuw kleurtje voorziet. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met een blik verf en een roller, maar dat geeft nooit zo’n strak resultaat als een vakkundig gespoten laklaag.
Een professioneel gespoten piano ziet eruit als nieuw, alsof hij zo uit de fabriek komt. Het leuke is dat je ook nog zelf de kleur kunt bepalen. Je bent niet langer gebonden aan de standaard wit, zwart of houtkleur. Elke gewenste RAL kleur kan gespoten worden, dat biedt mogelijkheden. Zo laat je jouw piano perfect passen bij de rest van je interieur.
Het spuiten van een piano klinkt misschien simpel, maar er komt meer bij kijken dan je nu wellicht denkt. Om zo’n prachtig resultaat te krijgen is kennis en ervaring nodig. Door de piano op een bepaalde manier te behandelen zijn er schitterende effecten mogelijk.
Afhankelijk van de gekozen afwerking hangt er een prijskaartje aan het spuiten van een piano.
Waarom de ene afwerking meer kost dan de andere? Dat leggen we je hieronder uit.
Piano spuiten met open structuur
Vind je het mooi als je piano een natuurlijke uitstraling heeft? Dan is spuiten met een open structuur een aanrader. Het wordt ook wel spuiten met open nerf genoemd. Bij deze manier van spuiten blijft de structuur van de houtnerf zichtbaar en voelbaar, wat voor een prachtig natuurlijk effect zorgt.
Kies je voor spuiten met open structuur, dan zullen we eerst de oude lak wegschuren. Daarna wordt de nieuwe kleurlak in verschillende lagen aangebracht. Hoeveel lagen nodig zijn is afhankelijk van de diepte van de structuur.
Is de fineerlaag van de piano voorzien van een hele fijne structuur, dan zijn twee kruislagen voldoende. Bij een kruislaag wordt een laklaag heel dun overdwars over het werkstuk gespoten, gevolgd door een dunne laag in de lengterichting. Hierdoor ontstaat er een dunne, dekkende laag die de open structuur zichtbaar laat.
Bij een grovere structuur zijn meer kruislagen nodig om een dekkend geheel te krijgen.
Ook de gekozen kleur is van invloed op de hoeveelheid lagen die nodig zijn voor een dekkend geheel. Een donkere kleur zal eerder geheel gedekt zijn. Voor een lichtere kleur zijn meer lagen nodig. Een witte lak heeft bijvoorbeeld zoveel laklagen nodig, dat het geheel er dikker uit gaat zien. Het vraagt de nodige vakkennis om dan de open structuur te behouden.
Wanneer is open structuur spuiten niet mogelijk?
Het is niet altijd mogelijk om met open structuur te spuiten. Wanneer een piano of vleugel is volgespoten met blanke lak, dan zal de structuur wel zichtbaar zijn, maar niet meer voelbaar. Blanke lak is transparant. Ga je hier met een kleurlak overheen, dan zal de structuur verdwijnen.
Doordat de blanke lak de structuur heeft opgevuld, blijft na het schuren een volledig vlakke en gladde ondergrond achter. Na het spuiten zal een structuurloos oppervlak ontstaan. Dit heet spuiten met gesloten structuur.
Spuiten van een zwart gepolitoerde piano
Ook het spuiten met open structuur bij een zwart gepolitoerde piano is niet altijd mogelijk. Ten eerste zijn het meestal piano’s die al flink op leeftijd zijn. Politoeren is namelijk een oude manier van hoogglans maken. Deze ambachtelijke manier wordt door nog slechts een paar specialisten uitgevoerd en het is een techniek die nog maar zeer weinig wordt toegepast in de pianotechniek.
Waarom een zwart gepolitoerde piano niet met open structuur gespoten kan worden ligt aan de materiaal keuze van de fabrikant. Als de piano fabrikant wist dat een piano gepolitoerd zou worden, werden er geen mooie fineersoorten geselecteerd om te gebruiken. Vaak werden er allerlei restjes fineer, B-keuze fineer en zelfs plamuurmiddelen gebruikt om het oppervlak glad te krijgen.
Na het schuren komen we deze ondergrond tegen en zit er voor ons niets anders op dan het geheel glad af te werken en in een grondlaag te zetten. Daarna spuiten we pas de kleurlaag, in dezelfde twee spuitcycli.
Daarom zullen wij een zwart gepolitoerde piano niet of alleen onder voorwaarden spuiten met open structuur.
Voordelen van spuiten met een open structuur:
- Het spuiten met open structuur is de goedkoopste variant die wij aanbieden;
- Het behoud van structuur houdt het leven in je piano;
- Betrekkelijk korte levertijden;
- Kleine krasjes, deukjes en butsjes verdwijnen;
- Kringen van potten en vazen verdwijnen;
- Los fineer of afgebroken stukjes worden gecamoufleerd;
- Alle RAL-kleuren zijn mogelijk.
Piano spuiten met gesloten structuur
Een andere optie is je piano spuiten met gesloten structuur, ofwel met dichte nerf. Deze lak methode geeft een luxe, meer statische uitstraling. Hierbij gaan we uitgebreider te werk dan bij het spuiten met open structuur. Het eindresultaat ziet er strak en optimaal afgewerkt uit. Dat kan ook niet anders, want hierbij gaan wij grondiger te werk.
Alle beschadigingen, krassen en butsen werken we zo veel als mogelijk weg. Na het schuren vullen we de nerf met een filler, zodat er een volmaakt glad oppervlak ontstaat. Dit laten we drogen en uitharden. Daarna wordt het oppervlak geschuurd, totdat er een egale, gladde ondergrond ontstaat. Hierop kunnen de laklagen gespoten worden.
Voordelen en aandachtspunten van spuiten met gesloten structuur:
- Zorgt voor een statig, glad oppervlak;
- Iets langere levertijden i.v.m. het dichten van de structuur;
- Kleine krasjes, deukjes en butsjes verdwijnen;
- Kringen van potten en vazen verdwijnen;
- Alle schades worden weggewerkt;
- Alle RAL-kleuren zijn mogelijk.
Piano spuiten in hoogglans
Het blijft een fascinerend gezicht, een piano in hoogglans gespoten. Het instrument glanst je tegemoet met een zekere status. Daarom wordt hoogglans pianolak ook wel het ‘Formule 1’ onder de lakken genoemd. Deze laklaag wordt ongelofelijk hard en glanst als een spiegel. De diepe glans die bij deze lakmethode ontstaat, is kenmerkend voor hoogglans.
Hoe ontstaat hoogglans op de piano?
Hoogglans spuiten is wezenlijk verschillend van de andere lakmanieren. Uiteraard worden er hoogglanslakken gebruikt, maar de diepe glans komt niet door het spuiten alleen. Maar hoe dan wel?
Bij het hoogglans spuiten van een piano beginnen we op dezelfde manier als bij spuiten met gesloten structuur. Alle oneffenheden worden weggewerkt, zodat er een prachtige, gladde basis ontstaat. Daarna wordt de gewenste kleurlak aangebracht, maar daarbij wordt één extra kruislaag gebruikt.
Deze laklaag laten we eerst rustig uitharden. Dan wordt de kleurlaag vakkundig geschuurd, totdat deze volledig vlak is. Daarna worden er gemiddeld vijf kruislagen blanke lak gespoten. Deze blanke laklaag is niet alleen ter bescherming, maar haalt ook de kleurlaag omhoog. Er ontstaat een diepe onderliggende kleur, wat hoogglans zo kenmerkend maakt.
Volgens de fabrikant kan na 48 uur begonnen worden met schuren en polijsten, wij wachten minimaal 62 uur. Dan beginnen we met het afwerken van het geheel. De lak heeft al een hoge glansgraad, maar de kenmerkende spiegel is het nog niet. Daar is een heel proces voor nodig. Daardoor is het spuiten van een echte hoogglans piano best pittig geprijsd.
De perfecte glans op je hoogglans piano
Een piano perfect in hoogglans spuiten is vakwerk. Misschien heb je weleens gehoord van een ‘sinaasappelhuid’ na het spuiten? Het is een bekende term in de autobranche. Ook op de piano zien we dit terug. Vooral op hoogglans lakken is dit goed zichtbaar. Daarom beginnen we met schuren met korrel P1000. Alle stofjes en ongelijkheden worden weggehaald.
P1000 schuurpapier is eigenlijk nog vrij grof schuurpapier, te grof om te polijsten. Daarom volgen er nog schuurgangen met P2000 en P3000 schuurpapier. Nu is er een goede basis ontstaan om te gaan polijsten. Voor het polijsten gebruiken we een speciale machine en pasta. Ook dit gaat in verschillende gangen, van grove paste naar steeds fijnere polijstpasta.
Je zult begrijpen dat dit een erg arbeidsintensief proces is. Het oppervlak wordt telkens opnieuw bewerkt, net zo lang tot er die perfecte hoogglans ontstaat. Daarom is het spuiten van je piano in hoogglans de meest exclusieve lakmanier, met veel status. Hiermee haal je letterlijk een parel in huis.
Welke lakmanier spreekt jou aan?
Bij Herrmansch pianotechnieken beschikken wij over onze eigen spuitcabine. Dit brengt veel voordelen mee. We houden alles in eigen beheer en kunnen je piano helemaal naar jouw wensen spuiten. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Heb je zelf leuke ideeën? Overleg gerust met ons en ontdek wat er mogelijk is. Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag met het spuiten van je piano.