10 redenen om piano te leren spelen

Waarom zou je beginnen met pianospelen? Hier 10 goede redenen.

Piano leren spelen, veel mensen dromen ervan, maar niet iedereen begint eraan. Waarom eigenlijk niet? Wij kunnen je heel veel redenen geven waarom pianospelen zo leuk is, en ook nog goed voor je.

Daarom geven we je in deze blog 10 goede redenen waarom je vandaag nog zou moeten beginnen met piano spelen.

Reden 1: Pianospelen verlaagd stress

Stress, we hebben er tegenwoordig allemaal last van. Je rent van afspraak naar afspraak, en hebt altijd wat te doen. Even een momentje van rust op een dag kan heel fijn zijn.

Pianospelen is dan de perfecte oplossing. Want zowel het luisteren als het maken van pianomuziek zal het stressniveau verlagen.

Reden 2: Pianospelen maakt creatiever

Pianospelen is niet alleen leuk om te doen, een ontspannende bezigheid. Het stimuleert ook het gebruik van beide hersenhelften. Hierdoor is het goed voor je leer- en denkvermogen. Je creativiteit, probleemoplossend vermogen en coördinatie worden er beter van.

Zo wordt je creatiever in het oplossen van problemen, je kan beter buiten de kaders denken. Dit kan je helpen bij diverse dagelijkse bezigheden.

Reden 3: Pianospelen verhoogt je motorische vaardigheden en je IQ

Als je leert pianospelen zul je merken dat opeens beide handen en beide voeten moeten gaan samenwerken. Dit kan, zeker in het begin, best lastig zijn. De meeste mensen zijn rechts- of linkshandig. Daardoor ben je vaak aan één kant handiger en sneller, qua motorische vaardigheden, dan met je andere hand. Om beide handen, even snel, samen te laten werken kan wat oefening nodig zijn.

Ondertussen moeten je voeten, precies op het juiste moment, de pedalen bedienen. Om dit allemaal goed aan te sturen maken je hersenen overuren. Er worden nieuwe verbindingen aangemaakt. Dit is niet alleen handig om te leren pianospelen, ook de hersengebieden voor rekenen en organiseren worden er beter van.

Reden 4: Betere zelfdiscipline met pianospelen

Als je goed wilt leren pianospelen zal je regelmatig moeten oefenen, en de nodige lessen volgen. Hier ben je niet in een paar weken mee klaar. Je zult vast niet altijd evenveel zin hebben om te oefenen, of weer naar les te gaan. Dan heb je de nodige zelfdiscipline nodig om toch door te zetten.

Maar als je dan toch doorzet, en je ziet en hoort de resultaten, is het dat meer dan waard. Dat geeft een goed gevoel!

Reden 5: Een akoestische piano is gewoon een geweldig instrument

Daar was je het waarschijnlijk al mee eens, als je van plan bent te leren piano spelen. Een akoestische piano is een schitterend instrument dat veel voldoening kan geven om op te spelen. En de klanken zijn prachtig om naar te luisteren, dus je kunt er veel mensen een plezier mee doen.

Veel pianisten kunnen de verleiding dan ook niet weerstaan. Als er ergens een piano staat moet daarop gespeeld worden. En je ziet ze overal, zelfs in stationshallen kom je piano’s tegen. Hoe gaaf zou het zijn als jij daarop een geweldig muziekstuk zou spelen?!

Reden 6: Je favoriete muziekstuk zelf spelen op de piano

Wellicht droom je er al heel lang van… Eindelijk dat prachtige pianostuk zelf op de piano spelen. Wat een geweldig gevoel zal het je geven als je, misschien na lang oefenen, jouw favoriete muziekstuk vloeiend en foutloos kan spelen.

Welk muziekstuk dat is, maakt natuurlijk helemaal niet uit. Wellicht is het een van de bekendere stukken zoals Fur Elise of de Moonlight Sonata. Maar er zijn nog heel veel andere muziekstukken die erg mooi zijn om naar te luisteren, en nog leuker om te spelen.

Reden 7: Begeleid anderen met jouw pianospel

Een piano is een geweldig instrument om mensen te begeleiden. Dit kan een zanger of zangeres zijn, maar ook één of meerdere mensen die andere instrumenten bespelen. Zelfs een compleet orkest of koor kan je begeleiden met je pianospel.

Vaak ben je als pianist in de begeleidende rol, maar je kunt ook zelf een leidend stuk spelen.

Deze veelzijdigheid maakt het spelen op de piano zo leuk.

Reden 8: Kinderen vinden pianospelen geweldig

De piano oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kinderen. En wat is er leuker dan samen met je zoon of dochter op de piano te spelen. Eenvoudige kinderliedjes heb je snel onder de knie. Je kunt het ook aan je kind leren, of lekker samen meezingen.

Het is niet alleen heel gezellig, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen om met muziek bezig te zijn.

Reden 9: Een band begeleiden met je pianospel

Als je al wat langer op de piano speelt en je wilt er serieus mee verder kan is het super leuk om in een band te gaan spelen. De piano kan hier een hele belangrijke rol vervullen. Vooral omdat de piano zowel de volle basgeluiden, als de heldere hoge tonen kan laten horen.

Daardoor is dit instrument een prachtige aanvulling tussen de andere muziekinstrumenten.

Reden 10: Pianospelen is vrij eenvoudig te leren

Nu willen we niet zeggen dat piano spelen makkelijk is. Het vergt wel enige oefening. Maar in vergelijking me veel andere instrumenten biedt de piano je wel veel meer gemak en mogelijkheden.

Voor het bespelen van veel blaasinstrumenten moet een groot aantal vingerposities onthouden worden voor elke noot.

Een piano is wat dat betreft veel gebruiksvriendelijker. Het pianoklavier heeft een overzichtelijk systeem van witte en zwarte toetsen, waardoor je een eenvoudige visuele weergave van de muzikale schaal voor je hebt.

Veel muzikanten, die op een ander instrument spelen, hebben de neiging om tijdens het spelen een pianotoetsenbord te visualiseren. De piano plaatst namelijk de hele muziekstructuur recht voor je.

Met plezier pianospelen

Heb je genoeg redenen om te beginnen met pianospelen? Als je eenmaal begint ontdek je vast nog veel meer redenen, en vind je het jammer dat je niet eerder begonnen bent.

Als je nog op zoek bent naar een goede piano, lees dan ook even onze tips voor het kopen van een piano. Ook met het verhuizen kunnen wij je helpen.

En niets speelt zo fijn als een goed onderhouden en technisch perfecte piano. Laat daarom regelmatig je piano stemmen. Heb je vragen over het aanschaffen, verhuizen of onderhouden van je piano? Vraag het ons gerust, wij helpen je graag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen