Verschil digitale of akoestische piano

Online piano leren spelen

De voor- en nadelen van online piano leren spelen

Je wilt piano leren spelen, maar weet niet waar je moet beginnen? Er zijn veel mogelijkheden om piano te leren spelen, waarvan de meest voor de hand liggende is om naar een muziekschool te gaan.

Leer je liever piano spelen vanuit het comfort van je eigen huis? Dan zijn er ook tal van andere mogelijkheden, zoals online piano leren spelen of het volgen van een thuisstudie cursus.

Elke leermethode heeft zijn eigen voor- en nadelen, waar Steven Pruis van Muziekschool.nl je in dit interview graag meer over vertelt!

Wat zijn voordelen van online leren piano spelen?

“Online piano leren spelen wint de laatste jaren aan populariteit. Het grootste voordeel is dat je alles in je eigen tempo kunt bepalen. Je kunt immers inloggen tot de digitale lessen waar en wanneer je maar wilt.

Nadat je bent ingelogd in een ledenomgeving heb je toegang tot e-books die je kunt downloaden en kun je instructievideo's bekijken. Op deze manier zie en hoor je precies hoe je een oefening of liedje kunt leren spelen. Die vrijheid heb je niet als je bijvoorbeeld bij een muziekschool of een privéleraar les neemt.

Vooral instructievideo’s zijn erg populair. Het is gemakkelijker om iets te leren als je het iemand anders voor ziet doen. Een video kun je bovendien onderbreken, terugspoelen en keer op keer opnieuw afspelen als het je te snel gaat.

Tijdens een instructievideo laat de pianodocent precies zien hoe je een specifieke oefening of liedje kunt spelen. Het liedje wordt dan toets voor toets doorgenomen. De pianodocent geeft daarbij extra toelichting waar nodig, bijvoorbeeld bij de extra moeilijke stukken van een liedje.

Een nadeel is natuurlijk wel dat je geen stok achter de deur hebt en dus over de nodige zelfdiscipline moet beschikken.”

Is online pianoles duur?

“Naast het feit dat je niet meer de deur uit hoeft voor je pianolessen, zijn online pianolessen doorgaans ook goedkoper dan fysieke lessen en een thuisstudie met schriftelijk materiaal.

“Financieel gezien is er dan ook zeker een voordeel, omdat je tegenwoordig al een online pianocursus koopt voor ongeveer 40 tot 70 euro. Hiervoor heb je vaak 20 tot 30 digitale lessen tot je beschikking die je je hele leven lang online kunt bekijken.

Een muziekschool of privéleraar kost daarentegen meestal tussen de 1.000 tot 1.500 euro per jaar. Hiervoor krijg je dan één keer in de week zo'n halfuur tot een uur les. Deze hoge bedragen mag je door twee delen op het moment dat je besluit dat eens in de twee weken les ook voldoende voor je is.

Het voordeel van online piano leren spelen ten opzichte van een thuisstudie cursus, waarbij je schriftelijk materiaal krijgt opgestuurd, is eveneens de prijs. Schriftelijke cursussen kosten vaak zo'n 300 tot 500 euro. Daarnaast mist het ook een zeker interactief element, omdat er bijvoorbeeld geen video of geluid bij zit en je niet even je pianoleraar kunt e-mailen, wat vaak bij online cursussen wel het geval is.”

Is een pianoleraar van een muziekschool dan onmisbaar?

“Ondanks de vele voordelen van het online piano leren spelen is een fysieke pianoles nog steeds onmisbaar voor wie echt verder wilt komen.

Een pianoleraar die je een-op-een pianoles geeft is namelijk het beste voor je ontwikkeling. Je weet immers zeker dat je niet iets verkeerd aanleert en je hebt door deze persoonlijke begeleiding de grootste kans op succes. Met name als je op een gegeven moment de basis beheerst is een privé pianoleraar onmisbaar als je verder wilt naar het volgende niveau.

Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en het vergt een behoorlijke vastberadenheid om elke week naar de muziekschool te gaan en tussendoor je huiswerk te doen. Deze stok achter de deur zorgt daarentegen wel voor de nodige vooruitgang.”

Conclusie – Online piano leren spelen én een privéleraar

Piano leren spelen via het internet of via een privéleraar heeft dus beide voor- en nadelen, waarin de vastberadenheid en het prijskaartje de grootste drijfveren zijn om voor het een of het ander te kiezen.

Mocht je kiezen voor persoonlijke begeleiding kan ik je wel echt aanraden om eerst een proefles te nemen, om te zien of het klikt met je pianoleraar of -lerares. Je zal namelijk toch een lange tijd met elkaar gaan doorbrengen.

Daarnaast is het ook belangrijk om je wensen vooraf goed kenbaar te maken. Houd je bijvoorbeeld absoluut niet van klassieke muziek en wil je met name popnummers leren spelen? Geef dat dan aan, want het motiveert absoluut niet om stukken te spelen die je niet mooi vindt!

Mocht het je leuk lijken om eens een online pianoles te volgen, dan kan dat! Op Muziekschool.nl kun je nu een gratis starterscursus aanvragen, bestaande uit 10 online pianolessen!”

Reactie plaatsen