bovendemper piano

Verschil piano reparatie revisie

Wat is het verschil tussen piano reparatie en revisie?

Een piano gaat, met het juiste onderhoud, een leven lang mee. Misschien heb je wel een piano van 100 jaar oud in huis, of juist een recent nieuwe aangeschaft. Belangrijk is dat je bij de aanschaf zorgt dat het een piano is die echt bij je past. Voornamelijk qua karakter, maar ook hoe hij in je interieur past. Om goed voor je piano te zorgen, moet je zowel het mechanische als het akoestische gedeelte van het instrument goed onderhouden. Natuurlijk is minimaal jaarlijks stemmen belangrijk onderhoud, maar ook reparatie en revisie komen aan de orde. Benieuwd wat precies het verschil is tussen deze twee? Je leest het hier!

 

Piano revisie

Bij een piano revisie wordt de volledige piano voorzien van  nieuwe onderdelen waar nodig. Of het nu gaat om grote revisies zoals het vervangen van stempennen, besnaring of hamerkoppen, of kleine revisies waarbij alleen het vilt of leer wordt vervangen. De gehele piano wordt gecheckt en vervolgens brengen we een offerte uit voor de noodzakelijke reparatie kosten. Het is dan aan de klant of hij daadwerkelijk al het noodzakelijke doorgevoerd wil hebben. Het is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden, hoe lang het duurt voor de piano weer in perfecte conditie bij jou thuis staat!

 

Piano reparatie

Het duidelijke verschil tussen piano reparatie en revisie is dat bij een reparatie alleen de kapotte onderdelen worden gerepareerd. Dat is dus anders dan bij revisie, waarbij alle versleten onderdelen van de piano vervangen worden. Afhankelijk van de grootte van de reparatie, wordt bepaald wat de kosten zijn en wordt er een tijdsindicatie gegeven. Er wordt altijd overlegd met de klant, wat hij/zij graag wil uitgeven aan reparatiekosten.

 

Hoe onderhoud je je piano?

Om te voorkomen dat er bij de revisie grote gebreken naar boven komen, of bij de reparaties hoge kosten, moet je je piano goed onderhouden. Dit houdt in dat de aanslag van de stiften en assen regelmatig verwijderd moet worden. Als je dit niet doet, zet de aanslag zich om in oxidatie. Ook moet je de schroefjes regelmatig even aandraaien, het zogenaamde afregelen. Het verschilt natuurlijk per piano, hoe vaak je dit moet doen.

 

Zorg dus goed voor dit prachtige klassieke muziekinstrument, dan heb je er levenslang plezier van.

Reactie plaatsen